מה קרה למשפחה המסורתית?
החברה הישראלית מקבלת בהדרגה, בפתיחות הולכת וגדלה משנה לשנה את המשפחה החדשה לסוגיה. המשפחה המסורתית הותיקה, זו שיש לה אבא ואמא הקשורים זה לזה בקשרי אהבה, כבודה במקומה מונח, אבל המציאות לא מאפשרת לכל אחד לממש זכויות הורים בפורמט היחיד הזה וגם אחוזי הגירושין הגבוהים כל כך מראים שהמשפחה "הרגילה" רחוקה מלהיות מודל מושלם עבור כולם.
העידן המודרני מביא לנו כל מיני שינויים באורח החיים: מרוץ חיים מהיר ושאיפה לקריירה והגשמה עצמית גם לנשים ולא רק על ידי הורות לילדים. לא כולם מקבלים באופן אוטומטי את תפקידם כהורים לילדים כבר בגילאי העשרים ולפעמים כשיצר ההורות מתעורר, כבר קשה למצוא בן זוג רומנטי שאפשר להיות הורים איתו ביחד.
לכן, מודל המשפחה המסורתי עדיין קיים אבל לצד מסגרות חדשות שהולכות ומתעצמות. התווספה גרסה המכונה "הורות אחרת" או "הורות משותפת".
מהי המשפחה החדשה?
המשפחה החדשה היא כזו המאפשרת גם לזוגות לסביות, גייז וטרנסג'נדרים לחיות חיי זוגיות והורות גאים וגלויים ולנשים לגדל ילדים כחד הוריות ללא קשר זוגי.
האפשרות להיות הורים באמצעות אימוץ ילד, היא אפשרות שתמיד הייתה קיימת, אך הרשויות מעמידות קשיים בפני מועמדים לאימוץ והן מאפשרות זאת רק לזוגות נשואים שעומדים בקריטריונים מסויימים והתהליך, גם במקרים שעומדים בקריטריונים ממושך מאוד.
משפחה חדשה היא שם כולל לכמה מודלים משפחתיים חדשים ודרכים אלטרנטיביות להיות הורים. נשים ללא בן זוג וזוגות לסביות יכולות להכנס להריון באמצעות תרומת זרע מבנק הזרע ולגדל תינוקות ללא אב. משפחה חדשה הינה מתכון חדש לגידול ילדים, במסגרת גידול יחידני של צד הורי אחד או שני הצדדים השותפים להורות.
הורות משותפת.
היא פתרון שצובר תאוצה בשנים האחרונות משום שהוא מאפשר לגבר ולאישה ששותפים לחלום להביא לעולם ילדים, אך אין בניהם קשר רומנטי, לעשות זאת באמצעות הסכם בניהם המפרט את האופנים שעל פיהם יגדלו במשותף את הילד.
קל מאוד למצוא דמיון בין הורים גרושים לילדים משותפים לבין הורות משותפת על בסיס חוזה מוסכם,למעט הבדל משמעותי מאוד שעושה את כל ההבדל. הורות משותפת מפגישה את שני הצדדים מתוך רצון לשיתוף פעולה פורה לטובת הילד ואילו בגירושים, לא פעם טובת הילד נפגעת כתוצאה ממרקם היחסים הרעוע והמשקעים הרבים והטעונים אשר גרמו לקרע המשפחתי. זה לא פעם מחלחל ליחסים עם הילד ושימוש בעייתי בילד להעברת מסרים בין הצדדים ההוריים.
הורות משותפת מבוססת על כבוד הדדי וידידות בין ההורים השותפים לגידול הילד, כשטובת הילד עומדת בראש מעייניהם בכל עת.
העובדה שלילד יהיו אם וגם אב בעלי זכויות הורים מלאות ורצון אמיתי לחלוק ביחד את גידולו היא סוד ההצלחה של המשפחה החדשה הזו.